Hur ska en gentleman vara

Att vara en gentleman

Under historiens gång har definitionen av en gentleman ändrats. I dag beskriver ordböcker ordet som "En ridderlig, artig och hedervärd man". Här ger vi på Glamazon vår tolkning av dessa stora ord och gentlemannen.

Hur ska en gentleman vara

Ursprungligen ansågs en gentleman vara en person av hög social status med stor förmögenhet. Artighet var också bärande i gentlemannaskapet, men i 1700- och 1800-talets England, så väl tolkat av Charles Dickens “Lysande Utsikter” kan man anta att det inte var en självklarhet i societetens stundtals vulgära livsstil.

I dag har definitionen lyckligtvis förädlats. Det handlar inte längre om något man kan ärva, eller som kan köpas för pengar. Det handlar om en helhet där det yttre harmoniserar med personligheten.

Daniel Craig, George Clooney och Idris Elba ses alla som moderna gentlemän. Men vad är en gentleman - egentligen?

Hur ska en gentleman vara.

Passionerad

Man behöver inte vara förmögen eller ha uppfunnit hjulet för att vara en gentleman. Men man bör ha drivkraft, ambitioner och mål. En människa som drivs av passion är nyfiken, vill alltid lära sig mer och har den där speciellt attraktiva dragningskraften som passion framkallar.

Är artig

En gentleman säger alltid tack, håller upp dörren och ger komplimanger. Det kan tyckas som obetydliga vardagssituationer, men det handlar om någonting mycket större.

Du är nämligen närvarande medan andra är frånvarande, du vill påverka din omgivning medan andra vill gömma sig, du är öppen medan andra är självupptagna.

Så föregå med gott exempel, var medveten om din omgivning och visa att du vill andra väl.

Alltid välgroomad

Inga klädkoder eller groomingprodukter i världen kan dölja en dålig attityd. Det kan däremot framhäva en underbar personlighet. Att “Se ut som en gentleman” handlar endast om det visuella uttrycket för personligheten.

Du vill således vara ditt bästa jag med bra rakprodukter för en oklanderlig rakning. Skäggprodukter som tämjer ansiktshåret och hår- samt hudvårdsprodukter som vårdar och ger lyster. Givetvis tillsammans med en herrparfym med essenser värdig en gentleman.

 

Sympatisk

Empati och sympati är viktiga ledord. Han får alltid sin konversation att känna sig som tillställningens mittpunkt. Håll ögonkontakt, ställ följdfrågor och var genuint intresserad över vad den du pratar med kan lära dig. Alla människor vill bli sedda!

Bemästrar konsten att tala

Talet står får en stor del av vår perception av andra människor. Därför bör du anpassa ditt språk utefter den du pratar med. Undvik att tala i facktermer till människor som verkar i andra branscher, slangord när du pratar med äldre och svordomar eftersom att det kan uppfattas som att du har ett litet ordförråd.

Istället - Tala högt, tydligt och med en stadig ögonkontakt. Det visar självsäkerhet, närvaro och pondus.

Är ödmjuk och vill påverka

Att vara en gentleman är ingen enkel bedrift. Det handlar om att vara självmedveten, ständigt arbeta med sig själv och att alltid vilja bli en än bättre människa. Det är ingen slump att gentlemän vinner hjärtan på vita duken, vänder opinioner och blir alla mäns förebilder - Ju mer du ger din omvärld, desto mer får du tillbaka.

Prova att vara som en gentleman någon dag. Låt det yttre harmonisera med din personlighet, bidra med ett leende när du möter någons blick i morgonrusningen, ge komplimanger och gör något överraskande i vardagen.

All den tacksamhet, ödmjukhet och glädje du sprider kommer att göra gott för både dig och alla i din omgivning!