Guide: Ansiktsvård för män med fet hud

Ansiktsvård oljig hy

Ansiktsvård för män med fet hud

Det här är guiden för dig som kämpar med oljig och fet hud, som önskar att du kunde få en mer balanserad hy och slippa pormaskar och acne. Kanske har du redan hyfsat bra koll på vad för produkter du behöver för att behandla oljig hy och vad som fungerar för dig och din hud. Vi vet att just huden är väldigt viktig för många män och att det kan höja självförtroendet ett snäpp när du mår bra i din hud. Därför har vi på Glamazon tagit fram denna guide så att du kan känna dig bekväm med en hy som både känns mer hälsosam och ser bra ut.

Fet hud är möjligen den vanligaste hudtypen för män. Mäns hy skiljer sig från kvinnors på så sätt att den tenderar att vara fetare. Men det är egentligen mycket positivt. Att ha en hög oljeproduktion i huden hjälper till att sakta ner hudens åldringsprocess. Problemet blir dock att oljeproduktionen i huden ibland kan bli överdriven, vilket leder till att man ser glansig ut i ansiktet och oftare får acne. När du har det här problemet behöver du titta mer på ansiktsvård anpassad för fet och oljig hud, så att du får rätt produkter som hjälper dig att tackla problemet med glansig hy och acne.

Hur man som man vet om man har fet eller oljig hy?

Det här är ganska enkelt att klura ut. Några riktlinjer är att se efter om huden är glansig, och om du känner att den är benägen till acne. Du kan även lägga märke till förstorade porer.

Glamazons 5 steg för att behandla oljig hy

Steg 1 - Ansiktsrengöring för män med fet hud

Här behöver du hitta en ansiktsrengöring för män med fet hud som är mild och inte uttorkande. Du vill samtidigt känna dig uppfriskad och helt ren, så den behöver ändå vara så pass effektiv att den avlägsnar all överskottstalg. När det kommer till att behandla oljig hy är ansiktsrengöringen i flytande form den man oftast sneglar åt, men det finns även ansiktsrengöring i form av fasta tvålar som är tillräckligt skonsamma för att använda i ansiktet. Något som är viktigt att tänka på oavsett vilken variant du väljer, är att du ser till att verkligen göra rent, så att du känner att det har blivit rent. Blöt ansiktet, löddra upp, massera, skölj av och känn med händerna i ansiktet om det känns rent. Om inte, applicera en gång till. Vissa ansiktsrengöringar kan man gott behöva massera in och skölja av både två och tre gånger, beroende på hudtyp. När det känns rent, är du klar.

 

Steg 2 - Ansiktsskrubb för män med fet hud

Ansiktsskrubb skiljer sig från ansiktsrengöring på så sätt att den är något hårdare och mer djupverkande. En ansiktsskrubb för män med fet hud behöver du inte alltid använda varje dag, utan kan ta den vid behov. Prova och se vad som känns bäst för dig och din hud. Det kan även skilja sig en del mellan olika skrubbar, då du kan uppleva att någon modell räcker att använda en gång i veckan, medan någon annan modell passar bättre att använda oftare för att behandla oljig hy. I det här fallet finns inget som är rätt eller fel, och använder du en mild variant kan det kännas bra att använda den varje dag. En ansiktsskrubb fungerar på så sätt att den arbetar för att avlägsna döda hudceller, som kan täppa igen porerna, vilket i sin tur kan leda till pormaskar och acne. En bra ansiktsskrubb öppnar upp porerna och hjälper till att göra rent dem. En annan effekt är att peelingen lyfter skäggstubben och förbereder på så sätt huden för rakning.

 

Steg 3 - Ansiktsmask för män med fet hud

När det gäller att välja en ansiktsmask för män med fet hud skulle vi rekommendera en ansiktsmask med lera även kallad lermask för att behandla oljig hy. Just ansiktsmasker med lera är speciellt bra för att ta hand om fet hud, då leran hjälper till att absorbera överskottsolja. När du tittar efter ansiktsmask för fet hud kan det vara bra att leta efter produkter som beskrivs som djuprengörande eller med detox effekt. En ansiktsmask applicerar du efter ansiktsrengöring och ansiktsskrubb, då du får ut den maximala effekten ut masken genom att applicera den på ren hy. Den fungerar på så sätt att du applicerar den, och sedan väntar tills att den torkar. När den torkat är den klar. En ansiktsmask använder du så ofta som du tycker passar för din hud, och beroende på vilken mask du valt. Från någon gång i veckan till flera gånger i veckan går bra. En fördel med ansiktsmasker är att de ger både omedelbara resultat, samt att de hjälper din hud på lång sikt.

 

Steg 4 - Ansiktsvatten för män med fet hud

Ett bra ansiktsvatten för män med fet hud hjälper till att balansera oljeproduktionen. Ansiktsvattnet använder du precis innan du lägger på ansiktskräm. Ta lite på en bomullsrondell och svep över ansikte och hals, skölj inte av. När det gäller att välja ansiktsvatten kan det vara bra att titta på en variant som är fri från olja. Det finns speciella ansiktsvatten som är till för att kontrollera glans, men oavsett vilken du väljer för att behandla oljig hy, blir resultatet oftast bättre än innan du använde tonern som en del av din ansiktsvårdsrutin. Tänk även på att ett ansiktsvatten som är utvecklat speciellt för att kontrollera oljeproduktionen i huden, kan vara väldigt kraftfullt, vilket kan leda till att huden blir chockad om du helt plötsligt börjar använda det två gånger om dagen. Skulle detta ske, kan det vara bra att ta det lilla lugna. Använd den då istället en eller två gånger i veckan, och steppa upp gradvis i takt med att din hud vänjer sig.

 

Steg 5 - Ansiktskräm för män med fet hud

Nu känns det som att vi kommit till steget i guiden du väntat på. Den verkliga hjälten är ansiktskräm för män med fet hud. Snegla gärna lite på innehållsförteckningen när du väljer ansiktskräm för att behandla oljig hy, då den säger mycket om vad du kan förvänta dig för effekt. Grönt te är till exempel en välkänd ingrediens när det gäller att balansera fet hud. Och du vill gärna undvika alltför feta ansiktskrämer, då det lätt kan göra att huden ser glansig ut. Tvättar du ansiktet morgon och kväll går det förstås bra att använda en lite fetare kräm på kvällen, medan du använder en lättare variant på morgonen. Även en fet hud behöver återfuktas för att må bra, och risken är om du börjar slarva med återfuktning, att huden sätter igång att producera ännu mer talg, för att på så sätt återfukta sig själv, vilket blir lite motsatt effekt när du försöker se till att balansera din feta hud.

 

Hur man som man med fet hud vet om man väljer rätt produkter?

Oavsett om du vid det här laget anser sig själv vara proffs på ansiktsvårdsprodukter för män med fet hud, eller om du precis börjat titta på dem, finns det några ingredienser vi på Glamazon skulle rekommendera dig att leta efter när du väljer produkt för att behandla oljig hy. Ser du någon av dessa, vet du att du hittat rätt. Annars är det bara att titta efter produkter där det står att de passar fet hud, oljig hud, hud benägen till acne och liknande.

Salicylsyra. Verkar djupt ner i porerna och hjälper till att göra rent inuti dem. Avlägsnar döda hudceller, vilket leder till att minska uppkomsten av acne. Reducerar oljeproduktionen i huden. Får fet hud att se mer hälsosam ut. Salicylsyra finns naturligt i exempelvis vitpilsbark. Den har antiinflammatoriska och lugnande egenskaper, samt motverkar rödhet i huden.

Bensoylperoxid: Har en uttorkande effekt vilket gör att denna ingrediens primärt används för att behandla acne. Reducerar bakterienivåerna på huden och minskar oljeproduktionen.

Glykolsyra även kallad AHA. Avlägsnar på ett skonsamt sätt döda hudceller och överskottstalg. Motverkar igentäppta porer. AHA finns naturligt i exempelvis ananas och melon. När du använder en produkt med AHA, rekommenderar vi dig att använda en produkt med SPF (solskyddsfaktor) dagen därpå, då AHA kan göra huden mer känslig för solljus.

Lera. Absorberar överskottsfett. Några varianter är bentonitlera, kaolinlera, rhassoullera och grön lera.

Hyaluronsyra. Ger näring till huden och får den att kännas bra, utan att bli oljig. Hyaluronsyra finns naturligt i huden, men produktionen minskar med åldern. Därför är det bra att tillsätta hyaluronsyra genom ansiktsvården, för att få upp nivåerna i huden. Hyaluronsyra hjälper till att fylla ut rynkor och fina linjer samtidigt som den avlägsnar slaggprodukter som finns i cellerna.

Börja din hudvårdsrutin redan i dag och få en matt, fräsch hy året om. Klicka här för att se hela sortimentet från Glamazon med ansiktsvård för män.