Pormaskar - Så får du bort dem

Få bort pormaskar

Pormaskar - Så får du bort dem

De är eländiga och alla har någon gång haft jobbiga perioder med pormaskar som står i vägen för den där drömmiga lystern vi alla är ute efter. Som tur är finns det mycket vi kan göra för att bli av med dem - här är våra bästa tips för ett liv utan pormaskar!

Ett vanligt hudproblem

Pormaskar är ett av de vanligaste hudproblemen. De är släkt med finnar och drabbar oftast personer med en fet hy, men även andra hudtyper kan drabbas. En pormask uppkommer när en por blir igentäppt av talg, smuts eller oljor. Kroppen producerar talg för att skydda huden, men ibland producerar den för mycket och då uppkommer pormaskar.

Så blir du av med pormaskar

Kläm inte!

Vi vet att det är oemotståndligt. Precis som med bubbelplast så krävs det nästan att en behöver sättas i hypnos för att låta bli att klämma! Men att klämma pormaskar kan leda till att du får finnar och acne. Vill det sig riktigt illa även ärr. Om du nu verkligen måste klämma på pormaskarna, se till att inte göra det med smutsiga fingrar. Använd istället två rena tops och tryck på varsin sida av pormasken.

Rengör huden varje morgon och kväll

Det bästa sättet för att minska risken av att drabbas av pormaskar är genom en snabb och enkel hudvårdsrutin där du avlägsnar smink, smuts och orenheter som samlats genom ansiktsrengöring och ansiktsvatten varje morgon och kväll.

Ansiktsvatten tar bort det sista som ansiktsrengöringen missat och appliceras enkelt genom en bomullsrondell som du sveper med lätta rörelser över ansiktet. Ansiktsvattnet stänger också igen porerna vilket gör att huden ser mer balanserat ut.

Det är också bra att använda en vårdande nattkräm som låter din hud vila när du vilar!

Ansiktsmask med kol

Rengör huden med en ansiktsmask med kol i två gånger i veckan. Kol drar nämligen till sig smuts, orenheter och överflöd av talg och är ypperligt för att bli av med pormaskar - eller minska risken för att de uppkommer.

Tips på ansiktsmask med kol som hjälper till att rena porerna:

Quick Fix Facials Purifying Charcoal Mask Rengörande ansiktsmask för livlös och förorenad hy BeautyPro Detoxifying Foaming Cleansing Mask Skummande ansiktsmask med djuprengörande och avgiftande effekt Good Things Pore-Fectly Clear Face Mask Djuprengörande lermask som ger huden en fräsch känsla

Nyttig kost

Du är vad du äter sägs det. Vi vet att du hört det förut, men en stor konsumtion av energifattig och onyttig kost påverkar hyn. Det kan därför vara bra att försöka dra ned på socker och andra onyttigheter för att ge din hy de bästa förutsättningarna för att skina!

Exfoliera

Att peela huden är A och O, det tar nämligen bort döda hudceller och minskar risken för tilltäppta pormaskar. Men var försiktig så du inte överexfolierar huden. Det finns också en mängd olika produkter för att exfoliera olika hudtyper. Tänk på att att använda en peeling som passar din hudtyp. Likaså vad du vill ha för en typ av peeling. Vissa gillar känslan av en små korn som försiktigt peelar, medan andra vill ha en mer kraftfull syrapeeling.

Salicylsyra finns i vissa ansiktsprodukter och peelar huden från smuts och döda hudceller, där det får porerna att öppna upp sig, vilket underlättar för att få ur pormaskar.

Tips på peeling:

VMV Hypoallergenics Spring Cleaning Oil-Control Antibacterial Facial Scrub Rengörande exfoliering som motverkar pormaskar och fet hy Good Things Pore-Fectly Clear Face Scrub Ansiktsskrubb för hud med tilltäppta porer och pormaskar Dirty Works Pore-Fect Face Scrub Mild ansiktspeeling som djuprengör porerna

Rutiner, omsorg och tid

Vi vet att du är otålig och vill bli av med pormaskarna så snabbt som möjligt, men ge det lite tid! Det kommer nämligen ta ett tag innan pormaskarna avlägsnas. Men med lite tid, omsorg och goda hudvårdsrutiner kommer pormaskarna snart vara ett minne blott!