Guide: Så motverkar du fet hårbotten

Motverka fett hår & torr hårbotten

Motverka torr hårbotten & fett hår

Fet hårbotten är ett vanligt problem och det kan kännas hopplöst när håret är flottigt bara en dag efter en rejäl hårtvätt. Men deppa inte ihop, det finns fiffiga knep som kan hjälpa dig med problemet!

Vad kan fet hårbotten bero på?

Oftast beror en fet hårbotten på ökad talgproduktion i kroppen. En förhöjd talgproduktion kan vara genetiskt eller uppstå på grund av ökad hormonproduktion under exempelvis graviditeten eller puberteten. Talgkörtlarna producerar naturligt fett i hårbotten för att vi inte ska bli torra men om hårbotten ändå lyckats bli torr kan talgkörtlarna överproducera fett.

Hur blir man av med fet hårbotten?

Tvätta inte håret för ofta. Det blir lätt en ond cirkel när man fått fet hårbotten, många börjar frenetiskt tvätta håret hela tiden för att slippa det flottiga håret. Men faktum är att det bara får en motsatt effekt eftersom att håret blir mer uttorkat, vilket gör att det bara ökar talgproduktionen. Så försöka att avvänja håret med att tvätta håret mindre ofta.

Som tur är finns det produkter som hjälper till att reglera talgproduktionen. När du tvättar håret använd Fudge Detox Deep Cleansing Shampoo som rengör ditt hår på djupet.

Om du använder balsam i hela håret - sluta med det. Balsam är endast till för att användas i topparna. Att använda balsam i hela håret kan göra hårbotten oljig och håret kan lätt upplevas som tungt. Vi rekommenderar att använda ett skonsamt och återfuktande balsam.

Det är lätt att dra fingrarna genom ett härligt svall, vi vet, men försök att inte röra runt med fingrarna i håret. Om du gör det finns risken att smuts från fingrarna hamnar i håret. Ett annat bra tips är att någon gång då och då rengöra din borste från smuts, gamla hårstrån och damm. Borsta heller inte för ofta och inte närmast hårbotten då det stimulerar talgkörtlarnas produktion av fett.

Sist men inte minst för att undvika en fet hårbotten - välj rätt stylingprodukter. Undvik produkter som är gjorda för att ge glans och fukt och satsa istället på produkter som ger volym.

Här är några produkter som passar bra för dig med fett hår:

Lernberger Stafsing Dryclean Torrschampo som bygger otrolig volym och fräschar upp håret Revlon Professional Uniq One Dry Shampoo Torrshampoo som avlägsnar överflödigt fett och skapar volym i håret D:fi Volume Powder Volympuder för en matt yta och ett fylligare hår