Vilket rakblad passar för mig?

När det kommer till klassisk våtrakning är valmöjligheterna oändliga. Denna urvalsprocess kan kännas överväldigande för den ovane, men oroa dig inte - det är just denna variation som gör det möjligt att hitta den perfekta kombinationen som är anpassad för just dig.

Vilket rakblad passar för mig

Traditionella säkerhetshyvlar erbjuder friheten att välja. Du är inte bunden till en enda typ av rakblad, utan kan istället utforska olika märken, skärpor och material tills du hittar det som ger dig den mest bekväma och nära rakningen. För många blir jakten på det "perfekta" rakbladet en del av tjusningen med våtrakning – ett sätt att personifiera sin morgonrutin.

Varför är valet av rakblad så viktigt?

Faktum är att rakbladet är hjärtat i din rakningsupplevelse. Även om hyvelns design och den använda rakkrämen spelar en stor roll, så är det rakbladet som kommer i direktkontakt med din hud och skäggväxt. Därför kan rätt val av rakblad göra stor skillnad mellan en smidig, bekväm rakning och en fylld med skärsår, rakbränna, irritation och inåtväxande hårstrån.

Några snabba rekommendationer:

  • Om du har tunn skäggväxt / känslig hud: Använd Derby Extra.
  • Om du har normal skäggväxt / normal hud: Använd Astra Superior.
  • Om du har tät skäggväxt / grov hud: Använd Feather.

För nybörjare kan det vara frestande att direkt gå för de vassaste bladen på marknaden, men detta rekommenderas inte alltid. Om du är osäker eller vill experimentera så rekommenderar vi "mjuka" blad för nybörjare och de skarpare varianterna när du är mer erfaren. Men kom ihåg, precis som med allt annat, så är det en smaksak!

Rakbladets roll i konkurrensmiljön

När vi diskuterar rakning, tänker många direkt på tekniken, rakhyvelns konstruktion eller rakskummet som används. Men ofta förbises rakbladets centrala roll, inte bara i själva rakningsprocessen utan också i den större konkurrensmiljön. Rakbladets design och tillgänglighet kan påverka allt från pris till användarupplevelse, och denna konkurrensens dynamik har format rakbranschen i decennier.

Rakhyvel och rakblad patent från Gillette 1904

Fri konkurrens

Många av de olika rakbladen vi säljer här på Glamazon baserar sig på ett patent från 1931 som löpte ut för länge sedan (illustrationen här ovan visar en tidigare variant från 1904). Därför är deras form "open source", så att alla som vill kan tillverka blad som passar till traditionella säkerhetshyvlar, och alla kan göra rakhyvlar som passar bladen. Denna variation av konkurrens hjälper till att hålla priset på gammaldags rakblad nere till en tiondel av moderna monopoliserade system.

Till skillnad från flerbladssystem där tillverkarna medvetet introducerar och patenterar nya flerbladskassetter som endast passar till deras egna hyvlar. Vanligtvis erbjuds hyvlen mycket billigt för att låsa kunden till de extremt lönsamma rakbladen, lite som PlayStation-konsoler bara kan spela PlayStation-spel.

Eftersom formatet på traditionella rakblad är fastställt måste tillverkarna istället differentiera sig genom kvalitetsskillnader, det vill säga olika egenskaper hos bladen som påverkar rakningen.

Viktiga skillnader

Det finns huvudsakligen två egenskaper som skiljer traditionella rakblad från varandra.

Slipning och beläggning

Stålet i rakbladen är generellt sett detsamma. De flesta rakblad som produceras idag är av rostfritt stål, vilket innebär att krom har tillsatts för att förstärka stålets egenskaper, göra det mer motståndskraftigt mot korrosion och ge bladet en skarpare egg. Därför märks de flesta av dessa blad med termen "Stainless". Om stålet innehåller mindre än 11% krom räknas det officiellt inte som rostfritt stål. Istället benämns det som "Chrome". Trots denna lägre kromhalt kan detta stål ändå motstå korrosion under hela rakbladets användningstid.

Slipning

Rakbladen stansas ut från ett stålband och slipas flera gånger. Tjockleken på bandet och vinkeln på eggen varierar mellan olika varumärken. Själva bladet kan vara mellan 0,04 och 0,4 mm tjockt, medan spetsen på eggen kan vara några få nanometer. Detta påverkar hur rakbladet skär hårstråna.

Feather från Japan är kända för att vara extremt vassa och glider därför lätt genom tjock skäggväxt. De med tunnare skäggväxt och känslig hud kan dock uppleva att den extrema slipvinkeln irriterar huden och föredrar därför "snällare" slipade blad som Derby Extra eller Merkur Super Platinum. Dessa har en rundare egg som passar för tunn skäggväxt och inte skrapar lika hårt mot huden.

Här på Glamazon hittar du blad med olika skärpa - från mjuk, medium och tät. Mjuka och medelstarka rakblad kräver inte lika mycket skicklighet som tätare för att undvika skärsår och irritation, därför rekommenderar vi de förra för nybörjare.

Beläggning

Rakbladen är inte bara stål; de behandlas med olika beläggningar för att förbättra både slitstyrka och glid. När vi pratar om dessa beläggningar menar vi specifika ytbearbetningar av stålet – inte de små vaxpärlorna som håller bladet fast vid pappersförpackningen. (Denna vaxdetalj påverkar inte själva rakupplevelsen.)

Huvudsyftet med dessa beläggningar är att minska friktionen mot huden. Teflon, även känt som PTFE eller generellt "polymer", används ofta för detta ändamål. Eftersom teflon inte kan fästa direkt på rostfritt stål, behandlas rakbladen först med andra material, som t.ex. wolfram. Vissa rakblad har även en beläggning av platina längs med eggen för att ytterligare öka slitstyrkan. Du kan vara lugn; inga av dessa beläggningar absorberas av huden och de är inte allergiframkallande.

Vad innebär detta för din rakning? Beläggningen har en betydande inverkan på hur bladet känns mot huden. Exempelvis, även om Astra Superior och Mühle-bladen inte nödvändigtvis är de skarpaste, är de kända för att erbjuda ett mjukt glid genom flera rakningar, vilket gör dem till ett populärt val för många.

Ett intressant inslag: rakningen kan förändras över tid när beläggningarna gradvis försvinner. Många upplever att den andra eller tredje rakningen faktiskt känns bättre än den allra första.

Att regelbundet byta rakblad är av största vikt för att säkerställa en smidig, effektiv och framförallt skonsam rakning. Användning av ett gammalt eller trubbigt rakblad kan inte bara ge en ojämn rakning utan även orsaka hudirritationer eller skärsår. För att förstå när och varför det är viktigt att byta rakblad, dyker vi djupare in i ämnet här nedan.

När ska man byta rakblad?

Ett vasst rakblad garanterar bra glid över huden. I kontrast tenderar ett trubbigt blad att rycka bort stråna vilket tvingar användaren att dra över samma område flera gånger för att helt eliminera stubben. Ett kvalitetsrakblads livslängd beror i hög grad på den personliga skäggväxten. För de med särskilt tät skäggväxt kan ett blad räcka för fyra till fem utmärkta rakningar. Men för de flesta håller det mellan sju till tio bekväma rakningar. Om du märker att blade drar i stubben redan från början rekommenderas ett byta rakblad till ett skarpare som passar din skäggväxt bättre.

Valet av rakblad är också en fråga om personlig preferens. Medan vissa föredrar att byta rakblad redan efter fem perfekta rakningar, anser andra att även de följande tio rakningarna är tillfredsställande, även om de kanske tar något längre tid. Med tanke på att traditionella rakblad både är prisvärda och återvinningsbara framstår de som ett utmärkt val oavsett preferens.

Hur ska jag slänga gamla rakblad?

En stor fördel med traditionella rakblad är att de uteslutande består av stål, vilket gör dem enkla att återvinna. Eventuella beläggningar på bladet påverkar inte denna återvinningsprocess. Flerbladiga kassetter, däremot, består av en kombination av plast, gummi och stål – en sammansättning som inte kan återvinnas, något som även tillverkarna erkänner.

Var slänger man rakblad?

När du ska slänga dina traditionella rakblad bör du källsortera dem i metallåtervinningen. För att undvika skärskador, både för dig själv och för avfallsarbetare, rekommenderar vi att du samlar bladen i en behållare som du sedan kan kasta som en helhet. Det allra bästa är att använda en särskild bladbox, men det går också bra att använda en konservburk som sedan kan återvinnas som metall.

Var slänger man rakblad

Det är viktigt att alltid hantera rakblad med försiktighet och se till att de förvaras utom räckhåll för barn. Tänk på att även ett använt rakblad är vassare än de flesta köksknivar. Alla våra traditionella rakblad har dessutom två oslipade kanter på kortsidorna, vilka du kan hålla i för att minimera risken för skärskador.

Förbered dig för den ultimata rakupplevelsen!

Hos oss på Glamazon hittar du allt du behöver för den perfekta våtrakningen. Oavsett om du söker efter de vassaste bladen, eller övriga tillbehör av högsta klass, har vi allt samlat på ett och samma ställe. Välj bland dina favoriter och se till att din rakrutin alltid håller toppklass.

Våtrakning med säkerhetshyvel >>>